Zupa ziemniaczana z chorizo i czosnkiem
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
ziemniaki | 500 g |
Chorizo | 200 g |
Cebula biała duża | 1 |
pomidory | 3 |
czosnek | 5 ząbków |
woda | 3 szklanki |
oliwa | 3 łyżki |
liść laurowy | 1 |
Wędzona papryka łagodna w proszku | 1,5 łyżeczki |
Ostra papryka suszona lub surowa | 1 |
sól do smaku | |
natka pietruszki | mały pęczek |
Prosta, aromatyczna hiszpańska zupa z regionu Rioja
Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na oliwie. Chorizo pokroić w plastry dodać do czosnku i cebuli, podsmażyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Umyć, obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Opłukać je i dodać do kiełbasy razem z pomidorami. Zalać wodą, dodać liść laurowy, wędzoną i ostrą paprykę. Gotować pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie (ok. 20 minut). Posolić do smaku. Podawać zupę posypaną natką pietruszki, z białym, wiejskim chlebem albo bagietką na zakwasie.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.