- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
ziemniaki | 500 g |
Chorizo | 200 g |
Cebula biała duża | 1 |
pomidory | 3 |
czosnek | 5 ząbków |
woda | 3 szklanki |
oliwa | 3 łyżki |
liść laurowy | 1 |
Wędzona papryka łagodna w proszku | 1,5 łyżeczki |
Ostra papryka suszona lub surowa | 1 |
sól do smaku | |
natka pietruszki | mały pęczek |
Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na oliwie. Chorizo pokroić w plastry dodać do czosnku i cebuli, podsmażyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Umyć, obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Opłukać je i dodać do kiełbasy razem z pomidorami. Zalać wodą, dodać liść laurowy, wędzoną i ostrą paprykę. Gotować pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie (ok. 20 minut). Posolić do smaku. Podawać zupę posypaną natką pietruszki, z białym, wiejskim chlebem albo bagietką na zakwasie.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...