Zupa ze świeżej fasoli
- Czas 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
świeża polska biała fasola | pół kilo |
marchewka | 1 |
wywar warzywny lub woda z 1 łyżką domowej przyprawy warzywnej | 2 litry |
natka pietruszki | garść |
masło | 1 łyżka |
mąka | 1 łyżka |
na lane kluseczki: | |
jajko | 1 |
mąka pszenna | 3 czubate łyżeczki |
sól | szczypta |
liść laurowy | 2 |
ziele angielskie | 2-3 ziarna |
sos sojowy | |
sól i pieprz do smaku | |
pomidory (niekoniecznie) | 2 |
Wbić jajko do kubka, dodać 3 czubate łyżeczki mąki, szczyptę soli i energicznie wymieszać aż masa będzie gładka. Jeśli jest zbyt gęste (bo jajko było małe) dodać odrobinę wody. Odstawić kubek i zabrać się do gotowania zupy. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Umytą fasolę zalać wywarem, dodać liść laurowy, ziele i marchewkę. Gotować aż fasola stanie się szklista i miękka. Na gotująca się zupę wlewać powoli, cienkim strumieniem ciasto na lane kluseczki. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować 10 minut. W tym czasie na patelni roztopić masło z mąką. Przesmażyć na złoto. Jeśli używamy pomidora to teraz jest czas aby go obrać, pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Rozprowadzić zasmażkę na patelni chochelką zupy i całość wlać do garnka. Doprawić. Gotować jeszcze 5 minut. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.