Zupa ze świeżej fasoli

  • Czas 50 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
świeża polska biała fasola pół kilo
marchewka 1
wywar warzywny lub woda z 1 łyżką domowej przyprawy warzywnej 2 litry
natka pietruszki garść
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
na lane kluseczki:
jajko 1
mąka pszenna 3 czubate łyżeczki
sól szczypta
liść laurowy 2
ziele angielskie 2-3 ziarna
sos sojowy
sól i pieprz do smaku
pomidory (niekoniecznie) 2
Tę zupę można przygotować także z ziaren suszonych ale ze świeżych nie tylko gotuje się szybciej ale też smakuje inaczej.

Wbić jajko do kubka, dodać 3 czubate łyżeczki mąki, szczyptę soli i energicznie wymieszać aż masa będzie gładka. Jeśli jest zbyt gęste (bo jajko było małe) dodać odrobinę wody. Odstawić kubek i zabrać się do gotowania zupy. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Umytą fasolę zalać wywarem, dodać liść laurowy, ziele i marchewkę. Gotować aż fasola stanie się szklista i miękka. Na gotująca się zupę wlewać powoli, cienkim strumieniem ciasto na lane kluseczki. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować 10 minut. W tym czasie na patelni roztopić masło z mąką. Przesmażyć na złoto. Jeśli używamy pomidora to teraz jest czas aby go obrać, pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Rozprowadzić  zasmażkę na patelni chochelką zupy i całość wlać do garnka. Doprawić. Gotować jeszcze 5 minut. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.