Zupa z topinambura

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
topinambury 750 g
cebula 2
oliwa 4 łyżki
bulion warzywny 1,5 litra
śmietanka kremówka (niekoniecznie) pół szklanki
kiełbasa 200g
bagietka pół
sól i pieprz do smaku
Nie wiemy w jakiej postaci nasi przodkowie najchętniej jadali topinambury. My spróbujmy zupy!

Topinabury umyć, obrać, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W rondlu zeszklić cebulę na 2 łyżkach oliwy, dodać topinambur, zalać bulionem. Lekko posolić. Gotować pod przykryciem około 30 minut aż topinambur będzie miękki.  Zmiksować, dodać śmietankę, jeśli jej używamy. Doprawić solą i pieprzem. Bagietkę pokroić w kostkę. Na reszcie oliwy podsmażyć kiełbasę, dodać bułkę i usmażyć grzanki. Podawać zupę z grzankami i kiełbasą. (W wersji wegetariańskiej po prostu nie dodajemy kiełbasy)

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.