Zupa z topinambura
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
topinambury | 750 g |
cebula | 2 |
oliwa | 4 łyżki |
bulion warzywny | 1,5 litra |
śmietanka kremówka (niekoniecznie) | pół szklanki |
kiełbasa | 200g |
bagietka | pół |
sól i pieprz do smaku |
Nie wiemy w jakiej postaci nasi przodkowie najchętniej jadali topinambury. My spróbujmy zupy!
Topinabury umyć, obrać, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W rondlu zeszklić cebulę na 2 łyżkach oliwy, dodać topinambur, zalać bulionem. Lekko posolić. Gotować pod przykryciem około 30 minut aż topinambur będzie miękki. Zmiksować, dodać śmietankę, jeśli jej używamy. Doprawić solą i pieprzem. Bagietkę pokroić w kostkę. Na reszcie oliwy podsmażyć kiełbasę, dodać bułkę i usmażyć grzanki. Podawać zupę z grzankami i kiełbasą. (W wersji wegetariańskiej po prostu nie dodajemy kiełbasy)
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.