Zupa z soczewicy i bulguru po turecku

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
cebula drobno pokrojona 1
marchew drobno pokrojona 1
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
ostra pasta paprykowa 1 łyżka
suszona mięta 1 łyżka
suszone chili 1/4 łyżeczki
woda 7 szklanek
drobny bulgur pół szklanki
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki lub kolendra do posypania
cytryna pokrojona w ósemki do podania 1
zielona soczewica 1 szklanka
Znakomita zupa na chłodne dni.

Rozgrzać oliwę w garnku i podsmażyć cebulę, aż będzie szklista. Wrzucić marchewkę i podsmażyć minutę, mieszając. Rozrobić koncentrat pomidorowy i pastę paprykową z 2 łyżkami wody i dodać do garnka. Dodać chili, suszona miętę i wymieszać. Wypłukać na sitku dokładnie soczewicę i bulgur, dodać do garnka i mieszać kilka minut. Wlać 7 szklanek wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 30 minut. Podawać zupę posypaną natką pietruszki lub świeżą miętą i z ćwiartką cytryny do wyciśnięcia.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.