Zupa z soczewicy i bulguru po turecku
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
cebula drobno pokrojona | 1 |
marchew drobno pokrojona | 1 |
koncentrat pomidorowy | 1 łyżka |
ostra pasta paprykowa | 1 łyżka |
suszona mięta | 1 łyżka |
suszone chili | 1/4 łyżeczki |
woda | 7 szklanek |
drobny bulgur | pół szklanki |
sól i pieprz do smaku | |
natka pietruszki lub kolendra do posypania | |
cytryna pokrojona w ósemki do podania | 1 |
zielona soczewica | 1 szklanka |
Znakomita zupa na chłodne dni.
Rozgrzać oliwę w garnku i podsmażyć cebulę, aż będzie szklista. Wrzucić marchewkę i podsmażyć minutę, mieszając. Rozrobić koncentrat pomidorowy i pastę paprykową z 2 łyżkami wody i dodać do garnka. Dodać chili, suszona miętę i wymieszać. Wypłukać na sitku dokładnie soczewicę i bulgur, dodać do garnka i mieszać kilka minut. Wlać 7 szklanek wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 30 minut. Podawać zupę posypaną natką pietruszki lub świeżą miętą i z ćwiartką cytryny do wyciśnięcia.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.