Zupa z porów z wędzoną rybą

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pory 1 gruby, tylko biała
ziemniaki 3 średnie
wędzony pstrąg lub makrela 200g
śmietanka 30% pół szklanki
bulion warzywny 1 litr
sól i pieprz do smaku
Dodatek wędzonej ryby nadaje zupie z porów zdecydowany charakter.

Pora dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki. Ziemniaki pokroić w kostkę. Tymianek pokroić zostawiając 3 gałązki do dekoracji. Pora i ziemniaki zalać bulionem i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać śmietankę i dokładnie obraną z ości rybę, podzielona na kawałki. Dodać tymianek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z bagietką.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.