Zupa z porów z wędzoną rybą
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
pory | 1 gruby, tylko biała |
ziemniaki | 3 średnie |
wędzony pstrąg lub makrela | 200g |
śmietanka 30% | pół szklanki |
bulion warzywny | 1 litr |
sól i pieprz do smaku |
Dodatek wędzonej ryby nadaje zupie z porów zdecydowany charakter.
Pora dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki. Ziemniaki pokroić w kostkę. Tymianek pokroić zostawiając 3 gałązki do dekoracji. Pora i ziemniaki zalać bulionem i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać śmietankę i dokładnie obraną z ości rybę, podzielona na kawałki. Dodać tymianek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z bagietką.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.