Zupa z porów i cukinii
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
chleb ciemny | 4 kromki |
por | 1 |
cukinie | 2 duże |
kremówka | 200 ml |
bulion warzywny | 500 ml |
oliwa | 4 łyżki |
masło | 2 łyżki |
czosnek | 2 ząbki |
Kminek do posypania | |
sól i pieprz |
Połączenie cukinii z porem daje bardzo ciekawy efekt
Pory i cukinie oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Rozgrzać oliwę w garnku, wrzucić pory, dusić 5 minut, dodać cukinię i dusić aż się zeszkli. Wlać bulion i gotować aż warzywa będą miękkie. Kromki chleba natrzeć czosnkiem, pokroić w kostkę, usmażyć na maśle grzanki. Do zupy dodać kremówkę. Doprawić do smaku. Podawać posypaną kminkiem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.