Zupa z pokrzywy
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
oliwa z oliwek | 1 łyżka |
cebula | 1 |
włoszczyzna | |
ziele angielskie | 5 ziaren |
liście laurowe | 3 |
ziemniak mączysty | 2 |
400 gram młodych liści pokrzywy | |
masło | 50 gram |
śmietana | 100 ml |
Ta zupa jest charakterystyczna dla sezonu wiosennego i wczesnego lata. Tylko w tym okresie możemy cieszyć się świeżą pokrzywą.
Oliwę z oliwek i masło rozgrzać w dużym rondlu. Podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula już się zeszkli dodać wodę wrzucić obraną włoszczyznę i przyprawy. Gotować do momentu aż warzywa zmiękną. Potem dodać liście pokrzywy, posiekanego zmieniaka i podgotować. Na końcu dodać śmietanę.
Jeśli podoba Ci się przepis na zupę z pokrzywy to może również zainteresuje Cię przepis na włoską tartę faszerowaną pokrzywą, serem ricotta i parmezanem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.