Zupa z pokrzywy

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
oliwa z oliwek 1 łyżka
cebula 1
włoszczyzna
ziele angielskie 5 ziaren
liście laurowe 3
ziemniak mączysty 2
400 gram młodych liści pokrzywy
masło 50 gram
śmietana 100 ml
Ta zupa jest charakterystyczna dla sezonu wiosennego i wczesnego lata. Tylko w tym okresie możemy cieszyć się świeżą pokrzywą.

Oliwę z oliwek i masło rozgrzać w dużym rondlu. Podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula już się zeszkli dodać wodę wrzucić obraną włoszczyznę i przyprawy. Gotować do momentu aż warzywa zmiękną. Potem dodać liście pokrzywy, posiekanego zmieniaka i podgotować. Na końcu dodać śmietanę.

Jeśli podoba Ci się przepis na zupę z pokrzywy to może również zainteresuje Cię przepis na włoską tartę faszerowaną pokrzywą, serem ricotta i parmezanem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.