- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
oliwa z oliwek | 1 łyżka |
cebula | 1 |
włoszczyzna | |
ziele angielskie | 5 ziaren |
liście laurowe | 3 |
ziemniak mączysty | 2 |
400 gram młodych liści pokrzywy | |
masło | 50 gram |
śmietana | 100 ml |
Oliwę z oliwek i masło rozgrzać w dużym rondlu. Podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula już się zeszkli dodać wodę wrzucić obraną włoszczyznę i przyprawy. Gotować do momentu aż warzywa zmiękną. Potem dodać liście pokrzywy, posiekanego zmieniaka i podgotować. Na końcu dodać śmietanę.
Jeśli podoba Ci się przepis na zupę z pokrzywy to może również zainteresuje Cię przepis na włoską tartę faszerowaną pokrzywą, serem ricotta i parmezanem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...