Zupa z pokrzyw
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
młode liście pokrzyw | 750 g |
bulion warzywny | 1,5 litra |
ziemniaki mączne | 3-4 |
szalotki | 3 |
czosnek | 2 ząbki |
masło lub oliwa | 2-3 łyżki |
śmietanka kremówka lub tłusta, kwaśna śmietana | pół szklanki |
sól do smaku |
Kto nie wie, jak smakuje, będzie zaskoczony…bardzo przyjemnie!
Pokrzywy opłukać, oderwać listki (w rękawiczkach!), sparzyć je na sicie. Obrać i posiekać szalotki. Rozgrzać tłuszcz w rondlu zeszklić szalotki, dodać bulion i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Posolić lekko i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać pokrojoną pokrzywę i roztarty czosnek. Zagotować. Zmiksować. Dodać śmietankę lub śmietanę (oczywiście jeśli dodamy kwaśną śmietanę, zupa będzie kwaskowata). Podawać ze świeżym pieczywem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.