- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
młode liście pokrzyw | 750 g |
bulion warzywny | 1,5 litra |
ziemniaki mączne | 3-4 |
szalotki | 3 |
czosnek | 2 ząbki |
masło lub oliwa | 2-3 łyżki |
śmietanka kremówka lub tłusta, kwaśna śmietana | pół szklanki |
sól do smaku | |
Pokrzywy opłukać, oderwać listki (w rękawiczkach!), sparzyć je na sicie. Obrać i posiekać szalotki. Rozgrzać tłuszcz w rondlu zeszklić szalotki, dodać bulion i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Posolić lekko i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać pokrojoną pokrzywę i roztarty czosnek. Zagotować. Zmiksować. Dodać śmietankę lub śmietanę (oczywiście jeśli dodamy kwaśną śmietanę, zupa będzie kwaskowata). Podawać ze świeżym pieczywem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...