Dynię pokrój w ćwiartki lub na pół, wydrąż gniazdo nasienne i piecz w 200 st.C przez niecałą godzinę. W garnku z grubym dnem rozpuść masło i smaż w nim cebulę skrojoną w drobną kostkę, z imbirem i ostrą papryką. Kiedy się zeszklą, dodaj dynię bez skóry (do oddzielenia miąższu od skóry wykorzystaj łyżkę). Dokładnie wymieszaj, dodaj odrobinę wody i gotuj na niewielkim ogniu ok. 10 minut. W tym czasie ser pleśniowy rozdrobnij widelcem i wymieszaj z kremówką. Zdejmij gęstą zupę z ognia i powoli dolewaj ser ze śmietaną. Na koniec zblenduj wszystko na gładki krem. Już na talerzu przystrój uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika lub dyni z rodzynkami, doprawionymi i cynamonem.
- Czas przygotowania 1 godz.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
dynia | 2 kg |
cebula | 23 |
ząbki czosnku | 23 |
ostra papryka chilli | 1 |
korzeń imbiru | 23 cm |
ser z pleśnią | 20 dag |
śmietana kremówka lub mleko kokosowe | 300 ml |
masło do smażenia | nie żałować |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...