Zupa z pasternaku
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
marchewka | 2 średnie |
pasternak | 4 spore korzenie |
brokuł | 3-4 różyczki |
czosnek | 4 ząbki |
pumpernikiel | 4 kromki |
masło klarowane lub oliwa | 3 łyżki |
gałka muszkatołowa | szczypta |
masło | 2 łyżki |
sól i pieprz do smaku |
Kiedyś popularna na polskich stołach zupa z pasternaku zachwyca delikatnym aromatem.
Obrać marchewki i pasternak. Pokroić w kostkę, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Brokuł podzielić na malutkie różyczki i ugotować krótko na parze (95 minut). Gdy marchewka i pasternak będą miękkie zmiksować z 2 ząbkami czosnku. Dodać masło, doprawić solą i gałka muszkatołową. Pumpernikiel posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku, pokroić w kostkę, lekko podsmażyć na klarowanym maśle lub oliwie. Podawać zupę gorącą z różyczkami brokuła i grzankami z pumpernikla.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.