Zupa z pasternaku

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
marchewka 2 średnie
pasternak 4 spore korzenie
brokuł 3-4 różyczki
czosnek 4 ząbki
pumpernikiel 4 kromki
masło klarowane lub oliwa 3 łyżki
gałka muszkatołowa szczypta
masło 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
Kiedyś popularna na polskich stołach zupa z pasternaku zachwyca delikatnym aromatem.

Obrać marchewki i pasternak. Pokroić w kostkę, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Brokuł podzielić na malutkie różyczki i ugotować krótko na parze (95 minut). Gdy marchewka i pasternak będą miękkie zmiksować z 2 ząbkami czosnku. Dodać masło, doprawić solą i gałka muszkatołową. Pumpernikiel posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku, pokroić w kostkę, lekko podsmażyć na klarowanym maśle lub oliwie. Podawać zupę gorącą z różyczkami brokuła i grzankami z pumpernikla.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.