- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
marchewka | 2 średnie |
pasternak | 4 spore korzenie |
brokuł | 3-4 różyczki |
czosnek | 4 ząbki |
pumpernikiel | 4 kromki |
masło klarowane lub oliwa | 3 łyżki |
gałka muszkatołowa | szczypta |
masło | 2 łyżki |
sól i pieprz do smaku | |
Obrać marchewki i pasternak. Pokroić w kostkę, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Brokuł podzielić na malutkie różyczki i ugotować krótko na parze (95 minut). Gdy marchewka i pasternak będą miękkie zmiksować z 2 ząbkami czosnku. Dodać masło, doprawić solą i gałka muszkatołową. Pumpernikiel posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku, pokroić w kostkę, lekko podsmażyć na klarowanym maśle lub oliwie. Podawać zupę gorącą z różyczkami brokuła i grzankami z pumpernikla.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...