Zupa z natki pietruszki

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
natka pietruszki 3 dorodne pęczki
bulion drobiowy lub warzywny 1,5 litra
ziemniaki 2-3
szalotki 2
czosnek 2 ząbki
olej 2 łyżki
śmietanka kremówka pół szklanki
słonina (niekonieczie) 4 plasterki
jajka do podania 2
sól i pieprz do smaku
Jest popularna w kuchni angielskiej, co nie znaczy, że nie warto jej spróbować!

Natkę umyć, osuszyć. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić szalotki. Dodać obrane pokrojone w kostkę ziemniaki, rozdrobniony czosnek i bulion. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dwa pęczki natki pokroić i wrzucić do zupy. Zagotować. Zdjąć z ognia i zmiksować. Pozostały pęczek natki bardzo drobno posiekać i dodać do zupy. Dodać śmietankę. Słoninę pokroić w kosteczkę i wytopić na skwarki. Jajka ugotować na twardo. Podawać zupę ciepłą ale nie gorącą z jajkiem i skwarkami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.