- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
natka pietruszki | 3 dorodne pęczki |
bulion drobiowy lub warzywny | 1,5 litra |
ziemniaki | 2-3 |
szalotki | 2 |
czosnek | 2 ząbki |
olej | 2 łyżki |
śmietanka kremówka | pół szklanki |
słonina (niekonieczie) | 4 plasterki |
jajka do podania | 2 |
sól i pieprz do smaku | |
Natkę umyć, osuszyć. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić szalotki. Dodać obrane pokrojone w kostkę ziemniaki, rozdrobniony czosnek i bulion. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dwa pęczki natki pokroić i wrzucić do zupy. Zagotować. Zdjąć z ognia i zmiksować. Pozostały pęczek natki bardzo drobno posiekać i dodać do zupy. Dodać śmietankę. Słoninę pokroić w kosteczkę i wytopić na skwarki. Jajka ugotować na twardo. Podawać zupę ciepłą ale nie gorącą z jajkiem i skwarkami.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...