Zupa z kukurydzy z wędzonym łososiem

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kukurydza mrożona lub z puszki 2 szklanki
bulion warzywny 3 szklanki
śmietanka 30% 1 szklanka
łosoś wędzony 200g
cebula 1
masło 2 łyżki
koperek do podania
sól i pieprz do smaku
Słodycz kukurydzy jest w tej potrawie smakowicie przełamana aromatem wędzonej ryby.

Cebulę obrać i posiekać. W rondlu zeszklić ją na maśle. Dodać kukurydzę i bulion. Gotować 10 minut. Dodać śmietankę. Wyjąc 4 łyżki ziaren kukurydzy i odłożyć. Resztę zmiksować. Dodać do zupy pokrojoną w paski rybę. Zagotować. Dodać odłożone ziarna kukurydzy. Oprawić do smaku. Podawać z pokrojonym koperkiem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.