Zupa z kukurydzy z wędzonym łososiem
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
kukurydza mrożona lub z puszki | 2 szklanki |
bulion warzywny | 3 szklanki |
śmietanka 30% | 1 szklanka |
łosoś wędzony | 200g |
cebula | 1 |
masło | 2 łyżki |
koperek | do podania |
sól i pieprz do smaku |
Słodycz kukurydzy jest w tej potrawie smakowicie przełamana aromatem wędzonej ryby.
Cebulę obrać i posiekać. W rondlu zeszklić ją na maśle. Dodać kukurydzę i bulion. Gotować 10 minut. Dodać śmietankę. Wyjąc 4 łyżki ziaren kukurydzy i odłożyć. Resztę zmiksować. Dodać do zupy pokrojoną w paski rybę. Zagotować. Dodać odłożone ziarna kukurydzy. Oprawić do smaku. Podawać z pokrojonym koperkiem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.