Do garnka wlewamy mleko kokosowe i rosół. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i dodajemy pokrojone w cząstki pieczarki, cebulę i grzyby. Wrzucamy też wcześniej ugotowany w rosole por pokrojony w małe kawałki. Gotujemy przez około 15 minut. Dodajemy pieprz, sól i przyprawę tajską do smaku (może być w płynie). Całość gotuj na wolnym ogniu kilka minut i dodajemy krewetki. Po około 5 minutach zdejmujemy garnek z ognia. Siekamy natkę pietruszki.
Zupa z krewetek i mleka kokosowego
- Czas 55 min.
- Trudność
- Porcja dla
świeże krewetki | 10 |
mleko kokosowe | 150g |
grzyby mun | garść |
por z rosołu | 1 |
wywar rosołowy z kurczaka | 1 szklanka |
cebula | 1 |
świeży pieprz | 1/4 łyżeczki |
sól | 1 |
przyprawa tajska do zup | 1 |
limonka | 1 |
natka pietruszki | 1 |