Zupa z kasztanów

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
świeże kasztany 500g
pory 1 mały
marchewka 2
masło 3 łyżki
białe wino 150 ml
wywar mięsny 500 ml
śmietanka kremówka 200ml
cynamon do podania
cukier puder 2 łyżki
gałka muszkatołowa szczypta
sól i pieprz do smaku
Bardzo popularne danie we Francji i w Niemczech. Niemcy mają ułatwione zadanie bo kupują w sklepach gotowe, ugotowane, obrane kasztany pakowane próżniowo.

Kasztany naciąć na krzyż na wierzchołku i ugotować w wodzie (20 minut). Obrać. Zostawić kilka kasztanów do dekoracji a resztę pokroić na małe kawałki. Warzywa pokroić. Masło roztopić w garnku, dodać kasztany, posypać cukrem pudrem i skarmelizować. Dodać warzywa, trochę poddusić. Dodać sól, pieprz, świeżo starta gałkę. Dolać wino i chwile gotować. Dodać wywar, śmietankę i gotować na małym ogniu 15 minut. Zmiksować. Wlać na talerze, posypać cynamonem, udekorować pozostałymi kasztanami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.