Zupa z kasztanów
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
świeże kasztany | 500g |
pory | 1 mały |
marchewka | 2 |
masło | 3 łyżki |
białe wino | 150 ml |
wywar mięsny | 500 ml |
śmietanka kremówka | 200ml |
cynamon | do podania |
cukier puder | 2 łyżki |
gałka muszkatołowa | szczypta |
sól i pieprz do smaku |
Bardzo popularne danie we Francji i w Niemczech. Niemcy mają ułatwione zadanie bo kupują w sklepach gotowe, ugotowane, obrane kasztany pakowane próżniowo.
Kasztany naciąć na krzyż na wierzchołku i ugotować w wodzie (20 minut). Obrać. Zostawić kilka kasztanów do dekoracji a resztę pokroić na małe kawałki. Warzywa pokroić. Masło roztopić w garnku, dodać kasztany, posypać cukrem pudrem i skarmelizować. Dodać warzywa, trochę poddusić. Dodać sól, pieprz, świeżo starta gałkę. Dolać wino i chwile gotować. Dodać wywar, śmietankę i gotować na małym ogniu 15 minut. Zmiksować. Wlać na talerze, posypać cynamonem, udekorować pozostałymi kasztanami.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.