- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
świeże kasztany | 500g |
pory | 1 mały |
marchewka | 2 |
masło | 3 łyżki |
białe wino | 150 ml |
wywar mięsny | 500 ml |
śmietanka kremówka | 200ml |
cynamon | do podania |
cukier puder | 2 łyżki |
gałka muszkatołowa | szczypta |
sól i pieprz do smaku | |
Kasztany naciąć na krzyż na wierzchołku i ugotować w wodzie (20 minut). Obrać. Zostawić kilka kasztanów do dekoracji a resztę pokroić na małe kawałki. Warzywa pokroić. Masło roztopić w garnku, dodać kasztany, posypać cukrem pudrem i skarmelizować. Dodać warzywa, trochę poddusić. Dodać sól, pieprz, świeżo starta gałkę. Dolać wino i chwile gotować. Dodać wywar, śmietankę i gotować na małym ogniu 15 minut. Zmiksować. Wlać na talerze, posypać cynamonem, udekorować pozostałymi kasztanami.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...