Zupa z dyni na mleku z zacierkami

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 5 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
dynia 40dag
mleko 1 l
jajko 1 szt
mąka 10 dag
woda 25ml
sól do smaku
cukier do smaku
olejek migdałowy do smaku

Dynię obrać, pokroić w kostkę, ugotować do miękkości w małej ilości lekko osolonej wodzie. Przyrządzić zacierkę z: 10 dag maki, 1 jajko, mąka do podsypania, 1 litr mleka, sól; zagnieść twarde ciasto z maki, wody i jajka, zetrzeć na tarce lub rwać drobne kawałki, posypać mąką, ugotować na wodzie, odcedzić, zalać gorącym mlekiem. Do zacierki z mlekiem dodać dynię / można zmiksować/, wymieszać, przyprawić cukrem, solą, a dla aromatu olejkiem migdałowym.

 

 

 

<p 0cm;="" font-weight:="" normal"=""> Smacznego!</p><p></p><p></p><p></p>

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.