Zupa z czerwonej soczewicy
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
soczewica czerwona | 1,5 szklanki |
bulion warzywny | 1,5 litra |
seler naciowy | 2 gałązki |
oliwa | 2 łyżki |
masło | 1 łyżka |
curry w paście | 1 łyżka |
sól i pieprz do smaku |
Biblia donosi, że są tacy, którzy za miskę soczewicy gotowi są wiele oddać. Nic dziwnego, jest pyszna.
Seler obrać, pokroić w cienkie plasterki. Soczewicę opłukać na sicie. Seler podsmażyć na oliwie, dodać soczewicę, wywar i masło. Gotować 20 minut. Dodać curry . Zdjąć z ognia i miksować przez 1-2 sekundy, tak aby część soczewicy zachowała kształt ziarenek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z białym pieczywem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.