Zupa z czerwonej soczewicy

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
soczewica czerwona 1,5 szklanki
bulion warzywny 1,5 litra
seler naciowy 2 gałązki
oliwa 2 łyżki
masło 1 łyżka
curry w paście 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
Biblia donosi, że są tacy, którzy za miskę soczewicy gotowi są wiele oddać. Nic dziwnego, jest pyszna.

Seler obrać, pokroić w cienkie plasterki. Soczewicę opłukać na sicie. Seler  podsmażyć na oliwie, dodać soczewicę, wywar i masło. Gotować 20 minut. Dodać curry . Zdjąć z ognia i miksować przez 1-2 sekundy, tak aby część soczewicy zachowała kształt ziarenek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z białym pieczywem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.