Zupa z czerwonej kapusty z konfiturą z czarnej porzeczki
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
kapusta czerwona | pół główki |
Buraki pieczone w łupinach | 2 średnie |
bulion warzywny | 1,5 - 2 l |
czosnek | 3 ząbki |
Kminek mielony | 0,5 łyżeczki |
ziele angielskie | 4 kuleczki |
Gałka muszkatołowa zmielona | 0,25 łyżeczki |
imbir świeży | kawałek 5 cm |
masło | 2 łyżki |
sól i pieprz | do smaku |
Śmietana gęsta kwaśna do podania | |
Chleb na grzanki | 6 kromek |
Masło klarowane do smażenia grzanek | 2 łyżki |
Natka pietruszki lub koperek | mały pęczek |
Konfitura z czarnej porzeczki | 200 g |
Fantastyczny smak tej zimowej zupy bardzo podkręca pyszna konfitura z czarnej porzeczki.
Kapustę oczyścić ze zwiędłych liści, grubo poszatkować razem z głąbem. Czosnek i imbir obrać, posiekać. Buraki obrać, pokroić. W rondlu rozgrzać łyżkę masła, dodać kapustę, imbir, ziele angielskie i czosnek, podsmażać mieszając 10 minut. Wlać gorący bulion i gotować aż kapusta będzie prawie miękka. Dodać buraki i gotować do miękkości kapusty. Doprawić kminkiem, gałką, solą i pieprzem. Wyjąć ziele angielskie, dodać konfiturę z czarnej porzeczki ( kup konfiture) i zmiksować zupę blenderem. Dodać drugą łyżkę masła. Przygotować grzanki: chleb pokroić, smażyć z obu stron na maśle klarowanym na złoty kolor. Podawać zupę z grzankami, kleksem śmietany i posiekanymi ziołami.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.