- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
kapusta czerwona | pół główki |
Buraki pieczone w łupinach | 2 średnie |
bulion warzywny | 1,5 - 2 l |
czosnek | 3 ząbki |
Kminek mielony | 0,5 łyżeczki |
ziele angielskie | 4 kuleczki |
Gałka muszkatołowa zmielona | 0,25 łyżeczki |
imbir świeży | kawałek 5 cm |
masło | 2 łyżki |
sól i pieprz | do smaku |
Śmietana gęsta kwaśna do podania | |
Chleb na grzanki | 6 kromek |
Masło klarowane do smażenia grzanek | 2 łyżki |
Natka pietruszki lub koperek | mały pęczek |
Konfitura z czarnej porzeczki | 200 g |
Kapustę oczyścić ze zwiędłych liści, grubo poszatkować razem z głąbem. Czosnek i imbir obrać, posiekać. Buraki obrać, pokroić. W rondlu rozgrzać łyżkę masła, dodać kapustę, imbir, ziele angielskie i czosnek, podsmażać mieszając 10 minut. Wlać gorący bulion i gotować aż kapusta będzie prawie miękka. Dodać buraki i gotować do miękkości kapusty. Doprawić kminkiem, gałką, solą i pieprzem. Wyjąć ziele angielskie, dodać konfiturę z czarnej porzeczki ( kup konfiture) i zmiksować zupę blenderem. Dodać drugą łyżkę masła. Przygotować grzanki: chleb pokroić, smażyć z obu stron na maśle klarowanym na złoty kolor. Podawać zupę z grzankami, kleksem śmietany i posiekanymi ziołami.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...