- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
ulubione suche fasole np. cieciorka i jaś | pół szklanki |
młody groszek | pół szklanki |
kalarepa | 2 |
młody seler naciowy | 2-3 gałązki |
bulion warzywny lub drobiowy | 1,5l |
masło | 2 łyżki |
oliwa | 3 łyżki |
czosnek | 2 ząbki |
sól i pieprz | |
cukier | 1łyżeczka |
rozmaryn | kilka gałązek |
Suche fasolki namoczyć na noc. Odlać wodę. Zagotować. Odlać wodę. Nalać świeżą wodę. Gotować do miękkości. Oczyścić i pokroić pozostałe warzywa. Czosnek posiekać. Umyć rozmaryn. Otrząsnąć z wody. 2 gałązki osuszyć. Rozgrzać w rondlu oliwę. Wrzucić rozmaryn, smażyć mieszając kilka sekund. Dodać czosnek. Po kilku sekundach dodać seler. Wlać wywar. Wyjąć rozmaryn. Gotować 5 minut. Dodać kalarepę. Gotować 6-7 minut. Dodać cukinię i groszek. Dodać cukier. Gotować 5 minut. Dodać ugotowane suche fasole z częścią wywaru (dolać tyle by zupa była tak gęsta, jak chcemy). Doprawić solą i gruboziarnistym pieprzem. Dodać masło. Podawać dobrze ciepłą ale nie gorącą z dekoracją z rozmarynu.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...