Zupa z cukinii i cieciorki
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 8 godz.
- Trudność
- Porcja dla
cieciorka | 100 g |
cukinie | 2 |
marchew | 1 |
cebula | 1 |
czosnek | 3-4 ząbki |
olej rzepakowy | 3 łyżki |
seler naciowy | kilka gałązek |
wywar warzywny | 1 litr |
liść laurowy | 2 |
ziele angielskie | 3-4 |
sól i pieprz do smaku | |
koncentrat pomidorowy | 2 łyżki |
Sycąca, rozgrzewająca zupa.
Namoczyć cieciorkę na noc. Wylać wodę i nalać świeżą. Ugotować cieciorkę do miękkości. Oczyścić i pokroić warzywa. Rozgrzać olej w garnku, wrzucić warzywa, liść laurowy, ziele i rozdrobniony czosnek. Podsmażyć minutę, wlać wywar i gotować warzywa do miękkości. Dodać miękką, odcedzona cieciorkę, koncentrat pomidorowy doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z białym pieczywem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.