Zupa z cukinii i cieciorki

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 8 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
cieciorka 100 g
cukinie 2
marchew 1
cebula 1
czosnek 3-4 ząbki
olej rzepakowy 3 łyżki
seler naciowy kilka gałązek
wywar warzywny 1 litr
liść laurowy 2
ziele angielskie 3-4
sól i pieprz do smaku
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Sycąca, rozgrzewająca zupa.

Namoczyć cieciorkę na noc. Wylać wodę i nalać świeżą. Ugotować cieciorkę do miękkości. Oczyścić i pokroić warzywa. Rozgrzać olej w garnku, wrzucić warzywa, liść laurowy, ziele i rozdrobniony czosnek. Podsmażyć minutę, wlać wywar i gotować warzywa do miękkości. Dodać miękką, odcedzona cieciorkę, koncentrat pomidorowy  doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z białym pieczywem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.