Zupa z buraków z jarmużem, marchewką i bulgurem

  • Czas 10 min.
  • Czas oczekiwania 1 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
buraki 4 do 6 średnich
oliwa z oliwek 2 łyżki
posiekana cebula 1 duża
posiekana marchewka 1 średnia
bulion warzywny (bez soli) 6 filiżanek
jarmuż 300 gram
kasza bulgur 1 szklanka
hiszpańska papryka wędzona 1/2 łyżeczki
sok z cytryny 2 łyżeczki
sól morska
pieprz
Zupa z buraków z jarmużem to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego barszczu. Dzięki dodatkowi kaszy bulgur jest bardziej pożywna.

Z jarmużu usunąć twarde łodygi, a liście pokroić w cienkie plasterki.

Rozgrzać piekarnik do 200°C. Owinąć buraki w folię aluminiową i piec do miękkości (około 1 godziny). Rozpakować buraki i kiedy troszkę przestygną, obrać je ze skórek i grubo posiekać.

Wlać olej do dużego garnka i podsmażyć cebulę i marchew (około 5 minut).

Do garnka wlać bulion i dodać jarmuż, bulgur oraz wędzoną paprykę. Całość gotować, do momentu aż bulgur napęcznieje i stanie się miękki (około 10-15 minut). Na końcu dodać buraki, sok z cytryny i gotować kilka minut. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.