Zupa z buraków z jarmużem, marchewką i bulgurem
- Czas 10 min.
- Czas oczekiwania 1 min.
- Trudność
- Porcja dla
buraki | 4 do 6 średnich |
oliwa z oliwek | 2 łyżki |
posiekana cebula | 1 duża |
posiekana marchewka | 1 średnia |
bulion warzywny (bez soli) | 6 filiżanek |
jarmuż | 300 gram |
kasza bulgur | 1 szklanka |
hiszpańska papryka wędzona | 1/2 łyżeczki |
sok z cytryny | 2 łyżeczki |
sól morska | |
pieprz |
Zupa z buraków z jarmużem to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego barszczu. Dzięki dodatkowi kaszy bulgur jest bardziej pożywna.
Z jarmużu usunąć twarde łodygi, a liście pokroić w cienkie plasterki.
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Owinąć buraki w folię aluminiową i piec do miękkości (około 1 godziny). Rozpakować buraki i kiedy troszkę przestygną, obrać je ze skórek i grubo posiekać.
Wlać olej do dużego garnka i podsmażyć cebulę i marchew (około 5 minut).
Do garnka wlać bulion i dodać jarmuż, bulgur oraz wędzoną paprykę. Całość gotować, do momentu aż bulgur napęcznieje i stanie się miękki (około 10-15 minut). Na końcu dodać buraki, sok z cytryny i gotować kilka minut. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.