- Czas przygotowania 10 min.
- Czas oczekiwania 1 min.
- Trudność
- Porcja dla
buraki | 4 do 6 średnich |
oliwa z oliwek | 2 łyżki |
posiekana cebula | 1 duża |
posiekana marchewka | 1 średnia |
bulion warzywny (bez soli) | 6 filiżanek |
jarmuż | 300 gram |
kasza bulgur | 1 szklanka |
hiszpańska papryka wędzona | 1/2 łyżeczki |
sok z cytryny | 2 łyżeczki |
sól morska | |
pieprz | |
Z jarmużu usunąć twarde łodygi, a liście pokroić w cienkie plasterki.
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Owinąć buraki w folię aluminiową i piec do miękkości (około 1 godziny). Rozpakować buraki i kiedy troszkę przestygną, obrać je ze skórek i grubo posiekać.
Wlać olej do dużego garnka i podsmażyć cebulę i marchew (około 5 minut).
Do garnka wlać bulion i dodać jarmuż, bulgur oraz wędzoną paprykę. Całość gotować, do momentu aż bulgur napęcznieje i stanie się miękki (około 10-15 minut). Na końcu dodać buraki, sok z cytryny i gotować kilka minut. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...