Zupa z brokułowo-selerowa

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
seler naciowy 1 mały
brokuł 1
wywar warzywny 1,5 litra
śmietanka kremówka 200ml
gałka muszkatołowa szczypta
sól i pieprz do smaku
Seler naciowy i brokuł dobrze do siebie pasują. Samo zdrowie.

Umyć i obrać seler. Pokroić w słupki. Listki  odłożyć do dekoracji. Umyć brokuł. Oddzielić i odłożyć  zielone różyczki. Łodygi obrać i pokroić w słupki. Seler i łodygi brokuła zalać zimnym wywarem i gotować do miękkości (ok 15 minut). Dodać różyczki brokuła sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zagotować. Dodać śmietankę, podgrzać i podawać.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.