Zupa z brokułowo-selerowa
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
seler naciowy | 1 mały |
brokuł | 1 |
wywar warzywny | 1,5 litra |
śmietanka kremówka | 200ml |
gałka muszkatołowa | szczypta |
sól i pieprz do smaku |
Seler naciowy i brokuł dobrze do siebie pasują. Samo zdrowie.
Umyć i obrać seler. Pokroić w słupki. Listki odłożyć do dekoracji. Umyć brokuł. Oddzielić i odłożyć zielone różyczki. Łodygi obrać i pokroić w słupki. Seler i łodygi brokuła zalać zimnym wywarem i gotować do miękkości (ok 15 minut). Dodać różyczki brokuła sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zagotować. Dodać śmietankę, podgrzać i podawać.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.