Tyrolska zupa winna

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
śmietana 200 ml
żółtka 5 sztuk
bulion mięsny 500 ml
białe wino 250 ml
gałka muszkatołowa szczypta
cynamon pół łyżeczki
sól szczypta
biały chleb 4 kromki
masło 40 gram

Wymieszać śmietanę, żółtka, bulion mięsny, białe wino i powoli podgrzać. Ubijać do powstania piany, uważając, żeby żółtka się nie ścięły (zupa nie powinna wrzeć). Jak tylko zupa się spieni doprawić gałką muszkatołową, cynamonem i solą. Kromki pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło, wrzuć kawałki chleba i podsmażyć na złoty kolor. Posypać cynamonem i natychmiast zdjąć z patelni. Wlać zupę do płytkiej miski, dodać cynamonowe grzanki i podawać od razu.

Dań przygotowywanych na bazie ściśle strzeżonych przepisów tyrolskich farmerów możemy spróbować na farmach Roter Hahn. Więcej na: http://www.redrooster.it/en/farm-bars/current-topics/winter-farm-dishes/

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.