Zupa szczawiowa z jajkiem i grzankami czosnkowymi
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
szczaw | 1 kg |
czosnek | 3ząbki |
bulion | 1 litr |
żółtka | 4 |
jajka na twardo | 4 |
masło | 100g |
só, pieprz i cukier | |
śmietnka kremówka | 150 ml |
bułka paryska | 10 kromek |
Młody szczaw aż się prosi, żeby zrobić z niego pyszną wiosenna zupę. Podaj ją z chrupiącymi grzankami czosnkowymi.
Jajka ugotować na twardo, obrać. Szczaw opłukać dokładnie i osączyć i posiekać. Dwa ząbki czosnku obrać i posiekać .W rondlu roztopić połowę masła, poddusić na nim czosnek i szczaw, zalać gorącym bulionem. Gotować 2 minuty, zmiksować. Żółtka wymieszać ze śmietanką, wlać do zupy ciągle miksując. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Pokroić bułkę w kostki, ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać resztę masła, dodać czosnek i bułkę, wymieszać, smażyć grzanki na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu. Podawać zupę z połówkami jaj na twardo i grzankami czosnkowymi
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.