- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
szczaw | 1 kg |
czosnek | 3ząbki |
bulion | 1 litr |
żółtka | 4 |
jajka na twardo | 4 |
masło | 100g |
só, pieprz i cukier | |
śmietnka kremówka | 150 ml |
bułka paryska | 10 kromek |
Jajka ugotować na twardo, obrać. Szczaw opłukać dokładnie i osączyć i posiekać. Dwa ząbki czosnku obrać i posiekać .W rondlu roztopić połowę masła, poddusić na nim czosnek i szczaw, zalać gorącym bulionem. Gotować 2 minuty, zmiksować. Żółtka wymieszać ze śmietanką, wlać do zupy ciągle miksując. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Pokroić bułkę w kostki, ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać resztę masła, dodać czosnek i bułkę, wymieszać, smażyć grzanki na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu. Podawać zupę z połówkami jaj na twardo i grzankami czosnkowymi
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...