Zupa śliwkowa
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
śliwki węgierki | 1,5 kg |
śmietanka kremówka 30% | 250 ml |
suszone, wędzone śliwki | garść |
mąka ziemniaczana lub kukurydziana | 1 płaska łyżka |
cynamon | 1 łyżeczka |
kardamon | 1 łyżeczka |
goździki | 4-5 lub szczypta goź |
cukier | |
wino śliwkowe lub wiśniówka | kieliszek |
Zupa a właściwie legumina śliwkowa. Pożegnanie lata.
Dojrzałe śliwki umyć, usunąć pestki. Zalać wodą (ok 2 litry) i gotować z przyprawami aż śliwki zupełnie się rozgotują. Usunąć goździki. Kilka śliwek odłożyć do dekoracji. Zupę przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem. Mąkę rozpuścić w ćwiartce szklanki wody i wlać do gotującej się zupy. Gotować jeszcze 5 minut. Szklankę śmietanki ubić z odrobiną cukru. Resztę wlać do zupy. Doprawić cukrem. Podawać zupę chłodną, udekorowaną bitą śmietaną i śliwkami. W wersji dla dorosłych dodać alkohol przed dodaniem śmietanki. Nie gotować.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.