Zupa śliwkowa

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
śliwki węgierki 1,5 kg
śmietanka kremówka 30% 250 ml
suszone, wędzone śliwki garść
mąka ziemniaczana lub kukurydziana 1 płaska łyżka
cynamon 1 łyżeczka
kardamon 1 łyżeczka
goździki 4-5 lub szczypta goź
cukier
wino śliwkowe lub wiśniówka kieliszek
Zupa a właściwie legumina śliwkowa. Pożegnanie lata.

Dojrzałe śliwki umyć, usunąć pestki. Zalać wodą (ok 2 litry) i gotować z przyprawami aż śliwki zupełnie się rozgotują. Usunąć goździki. Kilka śliwek odłożyć do dekoracji. Zupę przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem.  Mąkę rozpuścić w ćwiartce szklanki wody i wlać do gotującej się zupy. Gotować jeszcze 5 minut. Szklankę śmietanki ubić z odrobiną cukru. Resztę wlać do zupy. Doprawić cukrem. Podawać zupę chłodną,  udekorowaną bitą śmietaną i śliwkami. W wersji dla dorosłych dodać alkohol przed dodaniem śmietanki. Nie gotować. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.