Karpia sprawić, nasolić, pokroić w dzwonka, włożyć do lodówki. Obrać i oczyścić warzywa. Cebule i seler pokroić w krążki. Ziemniaka obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Czosnek przepuścić przez praskę. Cebule i seler zeszklić na oliwie. Dolać wywar. Włożyć dzwonka karpia. Gotować na bardzo małym ogniu 30 minut. Odlać do garnuszka trochę wywaru, dodać kartofla, zmiksować. Dodać do zupy, rozmieszać. Dodać paprykę, harissę, oliwki, czosnek a na końcu przecier pomidorowy. Doprawić do smaku. Cytryny wyszorować, pokroić w półplasterki i dodać do zupy. Uwaga: zamiast dzwonek karpia, które są trudne w jedzeniu można użyć filetu karpia ze skórą pokrojonego na kawałki.
- Czas 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
wywar rybny | 2000 ml |
tusza z karpia | 1 |
cebula | 2 |
czosnek | 2 ząbki |
oliwa | 3 łyzki |
łodyga selera naciowego | 3 |
zielone oliwki | 2 garście |
cytryna | 2 |
przecier pomidorowy | 2-4 łyżki |
duży ziemniak | 1 |
słodka papryka | 1 łyżeczka |
harissa | 1 łyżeczka |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...