Zupa rybna jesienna

  • Czas 35 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
bulion warzywny 2 litry
mrożone kostki mintaja 4
ziemniaki 4
marchewki 2
por 1
cebula 1
szpinak garść
pomidory 3
rodzynki garść
curry łagodne 1 łyżka
kurkuma 1 łyżeczka
papryka ostra 1 łyżeczka
imbir świeży kwałek 4 cm
sól 1 łyżeczka
olej rzepakowy 1/4 szklanki
natka pietruszki pęczek
Dodatek warzyw i kilku przypraw sprawia, że zupa rybna ugotowana ze zwykłej mrożonej kostki z mintaja smakuje wyśmienicie.

Warzywa obrać, umyć. Marchewki pokroić w półplasterki, pora i cebulę w plasterki. Ziemniaki w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać curry, kurkumę, paprykę. Smażyć kilka sekund, dodać marchew, pory i cebulę. Obsmażyć. Dodać ziemniaki, sól, bulion i gotować 15 minut. Dodać rybę i rodzynki. Gotować 10 minut. Dodać obrany, starty imbir, pokrojone liście szpinaku i pomidory. Gotować jeszcze 5-10 minut. Podawać z posiekaną natką pietruszki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.