Zupa rybna jesienna
- Czas 35 min.
- Trudność
- Porcja dla
bulion warzywny | 2 litry |
mrożone kostki mintaja | 4 |
ziemniaki | 4 |
marchewki | 2 |
por | 1 |
cebula | 1 |
szpinak | garść |
pomidory | 3 |
rodzynki | garść |
curry łagodne | 1 łyżka |
kurkuma | 1 łyżeczka |
papryka ostra | 1 łyżeczka |
imbir świeży | kwałek 4 cm |
sól | 1 łyżeczka |
olej rzepakowy | 1/4 szklanki |
natka pietruszki | pęczek |
Dodatek warzyw i kilku przypraw sprawia, że zupa rybna ugotowana ze zwykłej mrożonej kostki z mintaja smakuje wyśmienicie.
Warzywa obrać, umyć. Marchewki pokroić w półplasterki, pora i cebulę w plasterki. Ziemniaki w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać curry, kurkumę, paprykę. Smażyć kilka sekund, dodać marchew, pory i cebulę. Obsmażyć. Dodać ziemniaki, sól, bulion i gotować 15 minut. Dodać rybę i rodzynki. Gotować 10 minut. Dodać obrany, starty imbir, pokrojone liście szpinaku i pomidory. Gotować jeszcze 5-10 minut. Podawać z posiekaną natką pietruszki.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.