Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
dojrzałe pomidory | 2 kg |
cebula cukrowa łagodna | 2 duże |
oliwa | 2 łyżki |
masło | 2 łyżki |
wywar warzywny | 2 litry |
słodka papryka | 1 łyżeczk |
sól i pieprz do smaku | |
świeża kolendra lub natka pietruszki | pęczek |
Ten cudowny smak późnego lata jest później, gdy nie ma świeżych pomidorów, trudny do podrobienia. Korzystajmy!
Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Usunąć pestki, pokroić pomidory w kosteczkę. Obrać cebule, pokroić w kosteczkę. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło z oliwą. Zeszklić cebule, dodać paprykę, dodać pomidory, i wywar warzywny. Gotować 20 minut. Doprawić do smaku, ewentualnie dodając śmietankę kremówkę. Podawać z posiekaną kolendrą lub natką.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.