- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
dojrzałe pomidory | 2 kg |
cebula cukrowa łagodna | 2 duże |
oliwa | 2 łyżki |
masło | 2 łyżki |
wywar warzywny | 2 litry |
słodka papryka | 1 łyżeczk |
sól i pieprz do smaku | |
świeża kolendra lub natka pietruszki | pęczek |
Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Usunąć pestki, pokroić pomidory w kosteczkę. Obrać cebule, pokroić w kosteczkę. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło z oliwą. Zeszklić cebule, dodać paprykę, dodać pomidory, i wywar warzywny. Gotować 20 minut. Doprawić do smaku, ewentualnie dodając śmietankę kremówkę. Podawać z posiekaną kolendrą lub natką.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...