Zagotować bulion z pomidorami. Jeśli są pestki, przecedzić przez sito. Doprawić solą, cukrem i pieprzem. Ugotować makaron w osolonym wrzątku. Podawać zupę z makaronem i posiekaną natką pietruszki. Uwaga: zupa pomidorowa to klasyk i każdy potrafi ją ugotować. Sekret tkwi w jakości produktów - musi być prawdziwy bulion warzywny a nie kostka i prawdziwe pomidory. Drugi sekret polega na dodaniu do zupy co najmniej tyle samo cukru co soli. Makaron do zupy należy ugotować oddzielnie a nie w zupie! Jeśli chcemy, żeby zupa miała łagodniejszy smak podajmy ją z kremówką.
Zupa pomidorowa z makaronem
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
bulion warzywny | 1,5 l |
pomidory pelatti lub domowy przecier pomidorowy | 500 g |
natka pietruszki |
sól i pieprz | |
cukier | |
makaron | 250 g |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.