Zupa pomidorowa z kulkami ziemniaczano-serowymi

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
kuleczki:
ziemniaki 250 g
mąka pszenna 3 łyżki
starty ser ementaler 100 g
świeżo mielony pieprz
tłuszcz do smażenia
sól
zupa:
mięsiste pomidory 1 kg
średnie cebule 2
małe selery 2
czosnek 1 ząbek
bulion warzywny 1/4 l
świeży tymianek 4 gałązki
pieprz
cukier szczypta

Ugotować ziemniaki w łupinach w osolonej wodzie 25 minut. Obrać, przecisnąć przez praskę. Ostudzić. Dodać, mąkę i ser. Zagnieść na gładkie ciasto doprawiając solą i pieprzem. Odstawić pod przykryciem.

Posiekać cebulę i czosnek. Przesmażyć na rozgrzanym oleju. Pomidory obrać, pokroić w kostkę i dodać do bulionu razem z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Gotować 30 minut. Selery pokroić w malutkie słupki. Zmiksować bulion z pomidorami, dodać selery i tymianek. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować 7 minut.

Uformować z masy ziemniaczanej małe kuleczki. Usmażyć na złoto.

Przed podaniem, do każdego talerza z zupą, dodać kilka kuleczek ziemniaczano-serowych.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.