Cebulę i fenkuła posiekać. Odłożyć kilka zielonych gałązek fenkuła do dekoracji. Rozgrzać w garnku o grubym dnie masło z oliwą. Zeszklić cebulę i fenkuła. Zalać bulionem, dodać listek i ziele, gotować do miękkości. Wyjąć listek i ziele. Zmiksować. Dodać pomidory. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Podawać zupę z makaronem, przybraną posiekanymi zielonymi gałązkami fenkuła i migdałami.
Zupa pomidorowa z fenkułem
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
bulion warzywny | 1,5 l |
fenkuł | 1 |
cebula | 1 |
przecier pomidorowy domowy | 500ml |
ziele angielskie | kilka ziaren |
listek laurowy | 1-2 |
makaron wstążki | 200g |
masło | 5 łyżek |
oliwa | 5 łyżek |
blanszowane migdały | do dekoracji |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.