Zupa piwna
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
ciemne piwo, np. koźlak | 750 ml |
cynamon | 1 laska |
goździki | 5 |
skórka starta z cytryny | |
żółtka | 6 |
śmietanka 36 % | 125 ml |
białka | 2 |
cukier brązowy | 3 łyżki |
cukier biały | 3 łyżki |
sól | szczypta |
Świetna zupa na lato. Świeża i orzeźwiająca!
Piwo podgrzewać z 3 łyżkami cukru, cynamonem, goździkami i skórą z cytryny. Białka ubić na pianę, kiedy będą już całkiem ubite dodać biały cukier i ubijać aż piana stanie się szklista a cukier całkowicie się rozpuści. Żółtka dokładnie wymieszać ze śmietanką i dwiema łyżkami gorącej zupy. Zdjąć zupę z palnika. Powoli wlewać żółtka ze śmietanką, ciągle mieszając. Doprawić zupę szczyptą soli. Nastawić piekarnik na 100 C. Łyżeczką kłaść kluski z piany do zupy. Garnek z zupą z chmurkami kluseczek wstawić do piekarnika nagrzanego do 80-100 C na około 10 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.