- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
ciemne piwo, np. koźlak | 750 ml |
cynamon | 1 laska |
goździki | 5 |
skórka starta z cytryny | |
żółtka | 6 |
śmietanka 36 % | 125 ml |
białka | 2 |
cukier brązowy | 3 łyżki |
cukier biały | 3 łyżki |
sól | szczypta |
Piwo podgrzewać z 3 łyżkami cukru, cynamonem, goździkami i skórą z cytryny. Białka ubić na pianę, kiedy będą już całkiem ubite dodać biały cukier i ubijać aż piana stanie się szklista a cukier całkowicie się rozpuści. Żółtka dokładnie wymieszać ze śmietanką i dwiema łyżkami gorącej zupy. Zdjąć zupę z palnika. Powoli wlewać żółtka ze śmietanką, ciągle mieszając. Doprawić zupę szczyptą soli. Nastawić piekarnik na 100 C. Łyżeczką kłaść kluski z piany do zupy. Garnek z zupą z chmurkami kluseczek wstawić do piekarnika nagrzanego do 80-100 C na około 10 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...