Zlać suszone grzyby wrzątkiem. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebule posiekać. Zeszklić cebule na maśle, dodać pieczarki i pokrojone borowiki, poddusić lekko (5 minut). Zalać bulionem. Gotować 25 minut. Zmiksować. Dodać śmietankę, podgrzać. Doprawić solą i pieprzem.
Uwaga: zupę można podawać z grzankami lub posypać tartym parmezanem.
Zupa pieczarkowa
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
pieczarki | 300 g |
śmietanka kremówka | 200 ml |
suszone borowiki | 2 sztuki |
bulion warzywny | 1,5 l |
cebule | 2 |
sól i pieprz | |
masło | 2 łyżki |
gałka muszkatołowa | szczypta |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.