Zupa ogórkowa z kaszą

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 5 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kiszone ogórki 10 małych
sok z kiszonych ogórków 1 szklanka
marchew 1
pietruszka pół
seler pół
por kawałek
śmietanka kremówka 30% 1 szklanka
kasza jaglana lub krakowska 1 szklanka
wywar warzywny 2,5 litra
listek laurowy 2
ziele angielskie 3-4
sól i cukier do smaku
Aby wykorzystać wszystkie prozdrowotne właściwości kiszonych ogórków należy unikać ich gotowania.

Marchew, pietruszkę, pora i selera umyć pokroić. Zagotować wywar, włożyć pokrojone warzywa i wsypać kaszę. Gotować 15 minut. Dodać groszek. Gotować5 minut. Dodać pokrojone ogórki i śmietankę. Zagotować. Przestudzić, dodać sok z ogórków i podawać. Sok należy dodać do zupy ciepłej ale nie wrzącej. Dzięki temu zachowamy wszystkie cenne substancje w nim zawarte.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.