Zupa ogórkowa z kaszą
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 5 min.
- Trudność
- Porcja dla
kiszone ogórki | 10 małych |
sok z kiszonych ogórków | 1 szklanka |
marchew | 1 |
pietruszka | pół |
seler | pół |
por | kawałek |
śmietanka kremówka 30% | 1 szklanka |
kasza jaglana lub krakowska | 1 szklanka |
wywar warzywny | 2,5 litra |
listek laurowy | 2 |
ziele angielskie | 3-4 |
sól i cukier do smaku |
Aby wykorzystać wszystkie prozdrowotne właściwości kiszonych ogórków należy unikać ich gotowania.
Marchew, pietruszkę, pora i selera umyć pokroić. Zagotować wywar, włożyć pokrojone warzywa i wsypać kaszę. Gotować 15 minut. Dodać groszek. Gotować5 minut. Dodać pokrojone ogórki i śmietankę. Zagotować. Przestudzić, dodać sok z ogórków i podawać. Sok należy dodać do zupy ciepłej ale nie wrzącej. Dzięki temu zachowamy wszystkie cenne substancje w nim zawarte.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.