- Czas przygotowania 30 min.
- Czas oczekiwania 5 min.
- Trudność
- Porcja dla
kiszone ogórki | 10 małych |
sok z kiszonych ogórków | 1 szklanka |
marchew | 1 |
pietruszka | pół |
seler | pół |
por | kawałek |
śmietanka kremówka 30% | 1 szklanka |
kasza jaglana lub krakowska | 1 szklanka |
wywar warzywny | 2,5 litra |
listek laurowy | 2 |
ziele angielskie | 3-4 |
sól i cukier do smaku | |
Marchew, pietruszkę, pora i selera umyć pokroić. Zagotować wywar, włożyć pokrojone warzywa i wsypać kaszę. Gotować 15 minut. Dodać groszek. Gotować5 minut. Dodać pokrojone ogórki i śmietankę. Zagotować. Przestudzić, dodać sok z ogórków i podawać. Sok należy dodać do zupy ciepłej ale nie wrzącej. Dzięki temu zachowamy wszystkie cenne substancje w nim zawarte.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...