Zupa na kurkach
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
wywar mięsny | 2 l |
kurki | 300 g |
ziemniaki | 4 |
marchewka | 1 |
czosnek | 2 ząbki |
liść laurowy | 1 |
ziele angielskie | |
sól i pieprz | |
cebula | 1 |
masło | 50 g |
Jajecznica z kurkami, kurki w śmietanie,pierogi z kurkami... Z kurkami wszystko się udaje. Ale najlepsza jest zupa!
Wywar wlać do garnka z obranymi, pokrojonymi ziemniakami, plastrami marchewki i czosnkiem. Dodać listek laurowy, ziele, sól i pieprz. Gotować 15 minut. W międzyczasie przygotować kurki: namoczyć w dużym naczyniu, dokładnie umyć, następnie rozłożyć na ręczniku papierowym i odczekać ok. 20 minut aż wyschną. Na grubej patelni rozgrzać masło, wrzucić kurki, posolić i dodać posiekaną cebulę. Przygotowane grzyby dodać do zupy. Gotować ok. 10 minut. Zupę można zabielić śmietaną.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.