Zupa marchwiowa z imbirem i pomarańczami

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ziemniaki 3 duże
marchew 6 dużych
mleko kokosowe szklanka
imbir świeży kawałek 3 cm
pomarańcze 2
cynamon 1 łyżeczka
sól i cukier do smaku
pieprz biały do smaku
oliwa 2łyżki
masło 2 łyżki
czosnek 3 duże ząbki
cebula 1 duża
Bardzo rozgrzewająca i pożywna zupa o egzotycznym smaku przywołującym z jednej strony wspomnienia z zamorskich podróży a z drugiej - święta...

Ziemniaki, cebulę, marchew, czosnek, imbir obrać i pokroić. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę z czosnkiem i imbirem. Kiedy cebula nabierze złotego koloru dodać ziemniaki i marchew. Smażyć mieszając 5 minut. Dodać cynamon i łyżeczkę soli, podsmażać jeszcze przez minutę. Wlać 1,5 l wody i gotować do miękkości marchwi. Wyszorować jedną pomarańczę. Zetrzeć z niej skórkę. Wycisnąć sok z obu owoców. Zmiksować zupę, wlać sok i dodać skórkę z pomarańczy. Doprawić solą, cukrem i białym pieprzem. Wlać mleko kokosowe i ponownie doprawić. Na koniec dodać zimne masło i wymieszać. Podawać zupę ciepłą ale nie gorącą.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.